Zuivel: basisopleidingLeer zelf zuivelproducten bereiden in 5 dagen

Inhoud

In deze praktijkopleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

dag 1:

  • De zuivelsector (MCC, IKM,...)
  • Belangrijke kwaliteitsparameters hoevemelk, reinigen en ontsmetten, de melksamenstelling + toep. rond vetbepaling, antibiotica, ontsmetten,...

dag 2:

  • Voorbereiding yoghurt/platte kaas/afromen
  • De verschillende toestellen in het zuivellokaal
  • Bereiden van standyoghurt
  • Theoretische achtergrond

dag 3:

  • Afwerken roeryoghurt en platte kaas
  • Boterbereiding

dag 4:

  • Wetgeving levensmiddelen (zuivel) geproduceerd op de hoeve, etikettering, erkenningen/toelatingen, autocontrole/meldingsplicht/traceerbaarheid, FAVV, HACCP,...
  • Bereiding andere zuivelproducten (gefermenteerde producten, consumptiemelk, room,...
  • Toepassen van de verschillende verhittingsmogelijkheden

dag 5:

  •  Bereiding Gouda kaas

    De voorkeur wordt gegeven aan deelnemers werkzaam in de land- en tuinbouw. Indien er plaatsen vrij zijn, kunnen ook andere geïnteresseerden aansluiten.