u bevindt zich hier: pclt > historiek


Het ontstaan

Het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) ontstond in de schoot van het Vrij Landbouwinstituut.  De toenmalige directeur E.H. M. Vanderhaeghe wist als landbouwkundig ingenieur de hoogdringende uitdaging voor zowel het agrarisch dagonderwijs als voor de bijscholing van de landbouwers haarscherp in te schatten.  Bovendien was hij een leider met een visie en enorme dynamiek.  Na heel wat informele contacten met diverse instanties, bedrijven en – niet in het minst -  met zijn eigen leerkrachten, schoven de puzzelstukken van een toekomstgericht praktijkvormingsproject aan zijn studiebureau ineen.

Steeds hamerde hij daarbij op zijn lijfspreuk:

“Ik hoor …. en vergeet, ik zie … en onthoud, ik doe … en … begrijp’.

Voor de concrete uitwerking van zijn praktijkvormingsproject trof hij in de persoon van Daniël Bonte de geknipte bezieler en coördinator.  Hij was jong, ondernemend, contactvaardig, op en top geïntegreerd in de technologische innovaties in de land- en tuinbouw en bovenal straalde hij autoriteit uit.  Via een aantal studiereizen naar praktijkcentra in Nederland en Duitsland had hij vrij vlug begrepen welke concrete initiatieven in Roeselare achtereenvolgens dienden gepland en doorgevoerd te worden.  Hij wist meteen een aantal van zijn collega’s te motiveren en te bezielen om het nieuwe project te helpen organiseren en opleidingen te verzorgen.  

 

Daniël Bonte, stichter en ere-directeur van het PCLT

Daarnaast onderhield Daniël zijn talloze relaties met beleidsmensen, verantwoordelijken in de landbouworganisaties, de agrarische richtingen van het hoger onderwijs en fabrikanten en verdelers van landbouwmachines.  Vooral de contacten met deze laatste groep waren van een uitzonderlijk belang. Want eens de uitbouw van het praktijkonderricht volop aan de gang was, stelden zij gratis de nieuwste machines ter beschikking.  Zo vormde Roeselare het goed geoliede scharnier in de constructieve driehoeksrelatie ‘land- en tuinbouwers – technische kennis en vaardigheid – machinebouwers en –verdelers”. 

De uitbouw

 

laatste nieuwtjes

15okt
Vacature praktijktrainer basisonderhoud tuinmachines

Praktijktrainers basisonderhoud van tuinmachines