Inhoud
Na het volgen van de starterscursus landbouw type A en na het aanvatten van de starterscursus landbouw type B kan je starten met uw stage.
Gedurende de stage krijg je via PCLT de ondersteuning van professionele stagebegeleiders (algemeen en naar bedrijfseconomische gegevens) en doe je praktische ervaring op door mee te helpen op het stagebedrijf en het bedrijfsbeleid te observeren.
Hoe ziet je stage er uit?
De voorwaarden voor een stage zijn wettelijk vastgelegd. Hieronder vind u even een overzicht van hoe de stage er uit zal zien.
- Je volgt stage op 2 stagebedrijven en dit telkens 10 dagen per bedrijf. De volledige stageperiode duurt 20 dagen.
- Uw stages worden afgewerkt binnen een aaneengesloten periode van 10 maanden. Indien geval van overmacht kan dit verlengd worden.
- Per stagedag wordt er minstens een aaneengesloten periode van 4 uren gepresteerd en maximaal 9 uren. De uren worden gespresteerd tussen 6 en 22 uur.
- Maximaal de helft van de uren wordt gepresteerd op een zaterdag. Op zon-en feestdagen is er geen stage mogelijk.
Stagebegeleiding
Bij PCLT zijn wij bekend voor een persoonlijke en kwalitatieve stagebegeleiding. Iedere stagair krijgt een persoonlijke stagebegeleider toegewezen die het persoonlijke aanspreekpunt zal zijn bij opstart en tijdens de stage. Onze professionele stagebegeleiders zijn echte experts en kennen de verschillende sectoren zeer goed.
Uw stagebegeleider helpt je met het stageverslag en zorgt ervoor dat dit perfect in orde is, waardoor je tijdens de latere installatieproef zeer goed voorbereid bent.
Stagebedrijf
Je mag je stagebedrijf en de sector zelf kiezen, maar er zijn enkele voorwaarden:
- Een bedrijf is niet geldig als u daar al landbouwactiviteiten uitoefent of uitgeoefend hebt als bedrijfsleider, persoon ingeschreven op hetzelfde adres, zelfstandig helper, werknemer of zaakvoerder.
- Het stagebedrijf moet aan bedrijfseconomische boekhouding doen of in het bezit zijn van technische kengetallen.
- Het bedrijf moet in Vlaanderen gelegen zijn.
Sector
Deze mag je vrij kiezen en hoeft niet noodzakelijk dezelfde te zijn als van de gevolgde type B opleiding. Ook kan je bij opsplitsing in 2 x 10 dagen bv. voor een andere sector kiezen.
Vrijstellingen
Misschien heb je vrijstelling tot stage?
Je kan vrijstelling krijgen voor de stage als je voldoet aan één van onderstaande zaken:
- Je hebt in de eerste & tweede graad middelbaar onderwijs een land- of tuinbouwrichting gevolgd.
- Je hebt minstens 5 jaar middelbaar onderwijs in een land- of tuinbouwrichting gevolgd.
- Je was minstens 5 jaar werkzaam in een land- of tuinbouwbedrijf onder één van de volgende statuten:
- Meewerkende echtgeno(o)t(e)
- Zelfstandig bedrijfsleider
- Zaakvoerder
- Zelfstandig helper
Wat na de stage?
Na je stage volg je vrijblijvend een gratis terugkommoment waar we met alle cursisten de belangrijkste leerstof en recente wijzigingen in wetgeving herhalen waardoor je de beste kans op slagen hebt tijdens de installatieproef. Deze dag sluiten we altijd af met een gezellige babbel, een hapje en drankje.
Na de stage zijn de installatieproeven veelal de volgende en laatste stap in de starterscursus landbouw. Hiervoor kan u zich via PCLT als erkend centrum inschrijven (= behalen installatieattest). We bieden u dan ook hiervoor de verdere individuele professionele begeleiding.
Vlaams opleidingsverlof
Voor de starterscursus type A, B en stage kan je Vlaams opleidingsverlof aanvragen (VOV). Werk je in de privésector dan heb je recht op bezoldigde afwezigheid tijdens de lessen en stage.
Laat gerust bij inschrijving weten als je wil gebruik maken van het Vlaams opleidingsverlof en dan brengen wij alles in orde.